MOCO LOCO

Modern Contemporary Design

Menu

Varatojo House by Atelier Data

This is the indoor pool – and the view – at the Varatojo House by Lisbon-based Atelier Data.

varatojo_house_atelier_data_19.jpg

varatojo_house_atelier_data_04.jpg

“We believe that each project is the ‘engine’ of its own investigation, allowing a critical, creative and innovative approach.” – Atelier Data

varatojo_house_atelier_data_03.jpg

Details: Set on a hill overlooking the city of Torres Vedras, Portugal, the Varatojo House is on a polygonal configured plot. Here below is more from the architects:

varatojo_house_atelier_data_05.jpg

DESIGN CONCEPT: The house is shaped by a spiral gesture intending to take advantage of the plot outline. We opted for the construction of a limit, a kind of line that gradually takes shape and thickness to accommodate the housing program.

varatojo_house_atelier_data_02.jpg

This gesture starts with the ramped access to the lot and ends on the opposite side of the house, achieving at this point two-stories high, thereby the contour of the house also reinforced this “gesture in spiral”.

varatojo_house_atelier_data_06.jpg

The adopted design strategy allowed us to create a living space on the site’s south side, protected from the strong Northern winds, which forced the existence of the main construction on the north side.

varatojo_house_atelier_data_07.jpg

PROGRAM: From a functional standpoint, the program is distributed in three floors. The groundfloor centralizes most of the program.

varatojo_house_atelier_data_08.jpg

There is located the common areas – kitchen, living room and dining room – constrained to a single and continuous open space, enhanced by the ceiling plan.

varatojo_house_atelier_data_09.jpg

On the other hand, the rooms’ wing (with a much more restricted access) contains guest and children’s rooms, separated by a playing/studying room.

varatojo_house_atelier_data_10.jpg

On the 1st floor is located the master bedroom with a deep balcony facing North, and on the South, there is a bathroom with a big window facing a small garden as its background.

varatojo_house_atelier_data_11.jpg

Still on this floor there is a library, a mezzanine space over the living space.

varatojo_house_atelier_data_12.jpg

On the lower floor the pool is the central space through where it is possible to connect with both north sights and south private garden, and also to enjoy the reflected landscape on the water.

varatojo_house_atelier_data_13.jpg

MATERIAL OPTIONS: On one hand we opted for the use of traditional materials and coatings, as exemplified by the cementitious materials, plaster, timber and cork, and, on the other hand, we considered the reuse of railway sleepers within a distinct logic of its conventional use introducing some innovation and experimentation in the search for new possibilities of materials’ use.

varatojo_house_atelier_data_14.jpg

Thus we suggest new interpretations from the current and traditional construction, through design but also through material options.

varatojo_house_atelier_data_15.jpg

Source: Photos by Richard John Seymour.

varatojo_house_atelier_data_16.jpg

varatojo_house_atelier_data_17.jpg

varatojo_house_atelier_data_18.jpg

varatojo_house_atelier_data_20.jpg

varatojo_house_atelier_data_21.jpg

varatojo_house_atelier_data_22.jpg

varatojo_house_atelier_data_23.jpg

varatojo_house_atelier_data_24.jpg

You may also like

An apartment in a former factory incorporates its industrial bones.

A renovated flat uses colour, texture and materials to delineate spaces.

Super Quality Indian Snack Bar is a small and vibrant restaurant in Montreal.

Leave a Reply

Advertising directly on MOCO LOCO is quick, simple, precisely targeted and cost-effective: learn more