MOCO LOCO

Modern Contemporary Design

Menu

Pavillon d’ete by Noemie Meney

Architect Noemie Meney’s Pavillon d’ete (summerhouse in French) was a brick shed before it was a holiday bungalow.

pavillon_ete_noemie_meney_03.jpg

According to Meney, the remarkable conversion from shack to home required it to be fully equipped for a couple; with kitchen, bathroom, bedroom and sitting room.

pavillon_ete_noemie_meney_02.jpg

Says Meney, “The high-ceilinged original shed enjoyed a remarkable communication with the outside through an ample arch. In order not to tamper with its interesting roominess, the project was adjusted to the existing space the way a swallow’s nest clings to an attic’s framework, altering the volume as little as possible.”

pavillon_ete_noemie_meney_04.jpg

“This ‘nest’ which occupies the upper volume of the shed is hidden from view by wickerwork screens. Like Venetian blinds or mucharabiehs (a type of carved wood latticework screen), they allow a person to see without being seen. Wickerwork, a material designers commonly use for chairs, is here given a modern new lease of life.”

pavillon_ete_noemie_meney_05.jpg

“On the ground floor, the kitchen and the bathroom are partitioned off. In the living room, thanks to an ample curtain, one can have a shower in a vast open space, while enjoying a good view of the natural environment.”

pavillon_ete_noemie_meney_06.jpg

“Thus, the exceptional rapport between the inside and outside of the shelter has been preserved. No visual or material barrier has been added : the orchard appears as an extension of the living space.”

pavillon_ete_noemie_meney_07.jpg

“There is no such thing as an inside/outside boundary line. The humble shack now affords an outdoor lifestyle in the midst of an orchard, with all modern conveniences.

pavillon_ete_noemie_meney_08.jpg

Project data: Studies: January 2013 – June 2013 | Construction: ended in April 2014 | Surface: 16 m²

pavillon_ete_noemie_meney_09.jpg

pavillon_ete_noemie_meney_10.jpg

pavillon_ete_noemie_meney_11.jpg

pavillon_ete_noemie_meney_12.jpg

pavillon_ete_noemie_meney_13.jpg

pavillon_ete_noemie_meney_14.jpg

pavillon_ete_noemie_meney_15.jpg

pavillon_ete_noemie_meney_16.jpg

pavillon_ete_noemie_meney_17.jpg

pavillon_ete_noemie_meney_18.jpg

pavillon_ete_noemie_meney.jpg

You may also like

Prague’s Pipca bistro consists of one room, kitchen and dining separated only by this solid oak work surface

MOCO @ Milan Design Week 2018 on Facebook, Twitter and Instagram

An apartment in a former factory incorporates its industrial bones.

Leave a Reply

Advertising directly on MOCO LOCO is quick, simple, precisely targeted and cost-effective: learn more