Like
19
beaumont_house_henri_cleinge_architecte_01

The Beaumont House by Henri Cleinge, Architecte

From Henri Cleinge, Architecte:

Inspired to create a home to be experienced by all five senses, the Beaumont concrete house evolved as an exploration project. The design, understated, is situated in a mixed use neighborhood where residential duplexes coexist with small to midsize industrial buildings. Despite the project’s integration, a number of features distinguish the project from other buildings in the area. In contrast to the superimposed typology of apartment units located on the ground floor and second floor, the Beaumont house challenges this spatial composition by creating a modular square plan where one unit is situated on the ground and second floor, and a second unit is located on the second and third floor. This spatial tour de force is a response to the program and sun movement, allowing each unit exposure to three orientations rather than two and to take full advantage of southern sunlight.

The house most noticeable feature, however, is the fact that nearly all exterior walls are built out of concrete exposed to the interior and the outside, with insulation in the middle. Combining rich primary materials to large modular square volumes filled with an abundance of natural light, the house contains a series of framed experiences. The central space is the largest volume where a double height living room is defined by concrete and wood surfaces which foil off each other. The softness of the walnut cabinetry and the cedar ceiling contrast the hard textured concrete walls. The pallet of materials is reduced and disciplined. Cedar ceilings and concrete floors are used throughout. Secondary elements such as Walnut furniture with black granite surfaces are also featured.

Project : Beaumont House
Location : Montreal
Client : Henri Cleinge
Architect: Henri Cleinge, architect
Project Architect: Henri Cleinge
Team: Henri Cleinge, Michel Lefebvre
Structural Engineer : César Zelaya
General Contractor : Bâtitu
Area : 3200 square feet
Budget : on request
Date of completion: 2011
Photography : Marc Cramer

Like
19
Discuss this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>