Stacking Green by Vo Trong Nghia Architects

stacking_green_vo_trong_nghia_architects_001

From World Architecture Festival:

Stacking Green in Ho Chi Minh City, Vietnam, designed by Vo Trong Nghia Architects, has won the house category.

This tall thin house on a narrow plot is, said the judges, ‘a holistic piece of architecture with great clarity of vision and strength and memorable iconography’. They added that it ‘is a simple yet elegant solution to a common problem in developing cities and offers an easily repeatable typology. It deals elelgantly with issues of security, privacy, climate and light in a poetic yet economical way’.

Whoever wanders around Saigon, a chaotic city with the highest density of population in the world, can easily find flower-pots crampped and displayed here and there all around the streets. This interesting custom has formed the amused character of Saigon over a long period of time and Saigonese love their life with a large variety of tropical plants and flowers in their balconies, courtyards and streets.

The house, designed for a thirty-years-old couple and their mother, is a typical tube house constructed on the plot 4m wide and 20m deep. The front and back façades are entirely composed of layers of concrete planters cantilevered from two side walls.

The distance between the planters and the height of the planters are adjusted according to the height of the plants, which varies from 25 cm to 40 cm. To water plants and for easy maintenance, we use the automatic irrigation pipes inside the planters. We named this tropical, unique and green house “Stacking Green” because its façades filled with vigorous and vital greenery.

The house structure is a RC frame structure widely used in Vietnam. The partition walls are very few in order to keep interior fluency and view of green façades from every point of the house. During the day we get the varying light with the time of day trimmed by the top-light in the center. In the morning and the afternoon, the sunlight enters through the amount of leafs on both façades, creating beautiful shadow effects on the granite walls, which are composed of strictly stacked 2cm stones.

The green façade and roof top garden protect its inhabitants from the direct sunlight, street noise and pollution. Furthermore, natural ventilation through the façades and 2 top-lights allow this house to save a big energy in a harsh climate in Saigon. Concerning these ecological approaches, we referred a lot to the bioclimatic principles of traditional Vietnamese courtyard house.

In this chaotic city, we defined the full variety of surrounding greenery as a context of Saigon and applied to the main concept of this house. Although the Saigon townscape is getting uniformed and boring under the influence of the furious urban sprawl of recent years, we intended this house to inspire people to re-define and re-increase the greenery as the character of this city. “Stacking Green” is just one small house, but it is generated from the context of Saigon. We hope that “Stacking Green” makes Saigon become more distinguished and fascinating with much more tropical greenery in the future.

Photos: Hiroyuki Oki

Like
3
  • Share on

Be first to comment

Advertising directly on this site is quick, simple, precisely targeted and cost-effective: learn more