Like
1
sks_house_arnon_nir_architecture_005

SKS House by Arnon Nir Architecture

From Arnon Nir Architecture:

The ridged cube house is located in an irregular trapezoidal lot of suburban Tel Aviv. The client, an artist, had a great interest in textiles and textures. Thus, the decision was to fit the largest cube possible within the confines of the site and focus on texture. The material qualities of the design are comprised of three elements: stone, wood and concrete. The stone cladding is the product of a local quarry which striates the stone with a set of discs, creating a subtle corduroy texture and quality to the stone. This element repeats itself in the interior as well, in the wall facing the main entrance corridor. This wall is cladded with the same stone as the exterior and is bound by the main staircase. In response to the powerful stone, an ephemeral stair banister made of 10 mm metal cords runs 12 meters from the first floor ceiling to the basement. Another texturing device is wood. Used as the material for the shading canopy, the outdoor decks and the front door of the house. Acting as reference to the horizontal striated pattern of the stone, the wooden elements create intricate grids of teak and shadows. Concrete serves as a framing device. The outer fence is an in-situ concrete wall which frames the site. The windows are framed with pre-cast elements, the largest spanning almost thirteen meters.

The general scheme is made of two components: a public area that includes the formal living room and dining area facing a green sitting area; and a private area which includes an intimate family room, a study and kitchen. These enjoy the back garden, with a view to the swimming pool and neighboring pine grove.

The public and private components are dissected by a wide corridor between them which acts as the main circulation artery of the house and includes the main double spaced entrance at one end and the vertical circulation at the other. The same scheme repeats itself on the rest of the floors. The first floor is where all the bedrooms are located, and in the plan of the basement the main circulation artery leads visitors either to the client’s painting studio or to the home entertainment space.

Like
1
Discuss this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>