MOCO Vote

Menu

Résidence Bromont by Blouin Tardif Architecture-Environnement


Warning: DOMDocument::loadHTML(): Tag figure invalid in Entity, line: 1 in /home/mocoloco/public_html/vote/wp-content/themes/molo/inc/nobs.php on line 350

Warning: DOMDocument::loadHTML(): Tag figure invalid in Entity, line: 4 in /home/mocoloco/public_html/vote/wp-content/themes/molo/inc/nobs.php on line 350

Warning: DOMDocument::loadHTML(): Tag figure invalid in Entity, line: 7 in /home/mocoloco/public_html/vote/wp-content/themes/molo/inc/nobs.php on line 350

Warning: DOMDocument::loadHTML(): Tag figure invalid in Entity, line: 10 in /home/mocoloco/public_html/vote/wp-content/themes/molo/inc/nobs.php on line 350

Warning: DOMDocument::loadHTML(): Tag figure invalid in Entity, line: 13 in /home/mocoloco/public_html/vote/wp-content/themes/molo/inc/nobs.php on line 350

Warning: DOMDocument::loadHTML(): Tag figure invalid in Entity, line: 16 in /home/mocoloco/public_html/vote/wp-content/themes/molo/inc/nobs.php on line 350

Warning: DOMDocument::loadHTML(): Tag figure invalid in Entity, line: 19 in /home/mocoloco/public_html/vote/wp-content/themes/molo/inc/nobs.php on line 350

Warning: DOMDocument::loadHTML(): Tag figure invalid in Entity, line: 22 in /home/mocoloco/public_html/vote/wp-content/themes/molo/inc/nobs.php on line 350

Warning: DOMDocument::loadHTML(): Tag figure invalid in Entity, line: 25 in /home/mocoloco/public_html/vote/wp-content/themes/molo/inc/nobs.php on line 350

From Blouin Tardif Architecture-Environnement:

Situated on a hill in the undulating countryside of Bromont [Quebec], this secondary residence sits, between forest and clearing, at the end of a road burnished by time. The challenge consisted of evoking the vernacular architecture of the Eastern Townships while affirming the project’s contemporary nature and integrating the building into the landscape with minimal impact. The project blends with its surroundings through the simple forms of the rectangular plan and the metal gable roof.

Fitting with the site’s topography, the lower level opens out to the south. The grading of the openings and the orientation take advantage of the wooded site, ensuring sheltering from the sun in summer and net heat gains in winter.

The main floor includes a living space with openings positioned to frame the views and a cedar cathedral ceiling, reflecting the majesty of the outdoor panoramas. The layout encourages hospitality and offers the potential for evolving over time (to become bigenerational).

The barn-wood cladding gives an impression of permanence. Aside from the simple volumetrics, the contemporary intervention is indicated by the bright blue of the main entrance and the chased fenestration. The cantilevered veranda emphasizes today’s aesthetic and projects the occupants into the landscape.

Data sheet Project: Résidence Bromont Location: Bromont Architects/designers: Blouin Tardif Architecture-Environnement Partner in charge: Alexandre Blouin Design team: Pascal Mailloux (Project Architect), Frédérique Beaudry Engineer: Calculatec Contractor: Les Constructions Denis Rioux Lighting Design: Blouin Tardif Architecture-Environnement Area: 2700 pi2 Completion date: 2012 Photographer: Steve Montpetit

You may also like

Logifaces Concrete Prisms Game by Dániel Lakos, Zsanett Benedek

Craft 2.0 Table by Renier Winkelaar

Video: Step back and look again by Sebastian Errazuriz

Leave a Reply

Advertising directly on MOCO LOCO is quick, simple, precisely targeted and cost-effective: learn more