project STC17 by Aisslinger + Bracht | Architekten

project_stc17_aisslinger_bracht_architekten

“Lofty penthouse near NDR Hamburg (NDR: North German Broadcasting Corp.)

The design aimed at converting the conventional saddle roof into a comfortable and barrier-free accessible penthouse.

The rooftop seems to be a shiftable element creating a roof terrace southwards. Thus, the penthouse is cantilevered some 2 metres northwards.

The penthouse was equipped with a grand outdoor space and a continuous living-dining-zone. The latter was designed as a so-called hall with fireplace, insula kitchen counter, a flush wall integrated kitchenette plus a storage alcove. The hall opens barrier-free to the southbound roof-terrace via a folding door. This gesture of openness is contrasted by a sheltering cover, which strains the roof above a space subtly windowed. Each of the windows has its own meaning and was designed differently: a swing window, a glass corner northwest and a double couple of rooflights flush with the metal surface.

The shell’s outside material irisates and changes its colors permanently as it lacks local color: According to one`s point of view it seems to be green, brown or grey. The cladding consists of hanging panels lacking visible fixation.

Apartments
There are three small and one spacious apartments each floor with well done layouts. According to an updated living the three room flats became two room apartments with eat-in kitchen and bathroom.

First, standards with prices and samples were specified. Secondly, all the apartments were renovated similarly. Thirdly, all the surfaces were finished. Eventually, new kitchens, bathrooms and heating were installed. Between its bathrooms and its kitchens, the small flats were equipped with interior windows.

Wherever possible and useful, old parts like door frames, glass elements and window sills were left and renovated.

The balconies were basically refurbished and equipped with a new special surface made from synthetical granulate plus new railings with perforated sheet.

Result
The first inspection together with our client made clear, that this building headed towards basic and general changes. The house had grown old. Our client had attended the first stone laying as a young boy and commissioned architects, having the same age as his house. The deal was not about beauty treatment but an upcycling using modern and contemporary means: The house was prepared for the next 50 years ahead.

Penthouse
The design aimed at converting the conventional saddle roof into a comfortable and barrier-free accessible penthouse with a very generous outdoor space and an extremely large, continuous dining-living-space. The latter was designed as a so-called hall with fireplace, insula kitchen counter, a flush wall integrated kitchenette plus a storage alcove.” and8.de

project_stc17_aisslinger_bracht_architekten_02

project_stc17_aisslinger_bracht_architekten_11

project_stc17_aisslinger_bracht_architekten_03

project_stc17_aisslinger_bracht_architekten_04

project_stc17_aisslinger_bracht_architekten_05

project_stc17_aisslinger_bracht_architekten_06

project_stc17_aisslinger_bracht_architekten_07

project_stc17_aisslinger_bracht_architekten_08

project_stc17_aisslinger_bracht_architekten_09

project_stc17_aisslinger_bracht_architekten_10

Like
7
  • Share on

Be first to comment

Advertising directly on this site is quick, simple, precisely targeted and cost-effective: learn more