MOCO Vote

Menu

Le 205 by Atelier Moderno

A small 1950’s building with the robust walls of a former workshop hides a jewel conversion within.

le_205_atelier_moderno_02

Details: Unnoticed amongst its neighbours in a semi-industrial area of the Mile-Ex district of Montreal, the entirely refurbished space by Atelier Moderno contains a wide corridor that extends along the north-south axis, adjacent an existing party wall of exposed masonry accentuated by a thin line of light, serving well-defined living spaces where the inhabitants can go about their activities without affecting those of others.

Read more below…

le_205_atelier_moderno_03

Source: Photos by Stéphane Groleau.

le_205_atelier_moderno_04

le_205_atelier_moderno_05

le_205_atelier_moderno_06

le_205_atelier_moderno_07

le_205_atelier_moderno_08

le_205_atelier_moderno_09

le_205_atelier_moderno_10

le_205_atelier_moderno_11

le_205_atelier_moderno_12

le_205_atelier_moderno_13

le_205_atelier_moderno_14

le_205_atelier_moderno_15

le_205_atelier_moderno_16

le_205_atelier_moderno_17

le_205_atelier_moderno_18

le_205_atelier_moderno_19

le_205_atelier_moderno_20

le_205_atelier_moderno_21

le_205_atelier_moderno_22

le_205_atelier_moderno_23

“A designer, his two sons, and their tireless terrier Winston share a small 1950’s building that stands rather unnoticed among its neighbors in the Mile-Ex district. The robust walls of this former workshop, however, hide a jewel conversion within.

If the recomposed facade is surprisingly private, its large windows and full-height steel door, slightly recessed, announce the minimalist mastery of the interior plan: a wide corridor extends along the north-south axis, adjacent an existing party wall of exposed masonry accentuated by a thin line of light, serving well-defined living spaces, bright and convivial, where everyone can go about their activities without affecting those of others, all the while fostering a certain air of intimacy and affection.

The interior opens onto a common area that includes a cozy living room with a corner desk, a dining room, and a streamlined kitchen where each element asserts its modernity with absolute conviction: a stainless steel cooking unit, a preparation island in white Corian®, and a large storage module and table in solid white oak. A single stringer staircase provides direct access to a green roof terrace, offering both privacy and urban presence. Beyond the common area follows, in sequence, the boys’ rooms and the master bedroom, with a private bath, distinguished by the marriage of painted concrete, ipe wood, porcelain, stainless steel, glass, water and the occasional fire of a small brazier.

The desire to reduce the environmental footprint of the building by the addition of skylights, soy-based spray insulation, radiant slab heating, and a green roof, as well as the preservation and enhancement of existing elements, whether it be the original structural elements, the old doors, windows, and gratings, or, in a more personal manner, the reclamation of a lamp and vintage furniture that once belonged to his father, add a final richness to the project that emanates the image of the men who inhabit it.”

You may also like

Cut Paw Paw by Andrew Maynard Architects

Maison De Gaspé by la SHED architecture

Gumno House by Turato Architects

One thought on “Le 205 by Atelier Moderno

Hey, just wanted to give you a heads up… the district is actually called the Mile End.

Leave a Reply

Advertising directly on MOCO LOCO is quick, simple, precisely targeted and cost-effective: learn more