KHM26 by Tim Piët and Jos Blom

khm26_tim_piet_jos_blom_photo_arend_loerts_01

A unique location at the edge of a lake in Holland required building this house elsewhere first.

khm26_tim_piet_jos_blom_photo_arend_loerts_02

Details: Designed by Tim Piët and Jos Blom (formerly known as FLATarchitects), this holiday home has panoramic views all around, with vast meadows on one side and the openness of a lake on the other. “A compact and clear design enforces this grand view.” say the architects. The house is characterized by large glass facades and a tough cover of Corten steel.

khm26_tim_piet_jos_blom_photo_arend_loerts_03

A concrete core organizes the floorplan on the inside and emphasizes the entrance on the outside. The site on the border of Frisian lake Pikmeer, near Grouw, The Netherlands, was hard to reach for construction, so it was decided to build the house elsewhere assuring a high quality of construction. Finally built, the 240 ton house was shipped to its last destination in a spectacular manner. “Due to its natural and raw appearance the holiday home settles in the rugged beauty of its surroundings.”

Read more below…

khm26_tim_piet_jos_blom_photo_arend_loerts_04

khm26_tim_piet_jos_blom_photo_arend_loerts_05

khm26_tim_piet_jos_blom_photo_arend_loerts_06

khm26_tim_piet_jos_blom_photo_arend_loerts_07

khm26_tim_piet_jos_blom_photo_arend_loerts_08

khm26_tim_piet_jos_blom_photo_arend_loerts_09

111116_gw Exploded

130430_GW_Plattegronden

111011_doorsnedes

“Construction
The basement of the house, a watertight prefab concrete box (commonly used for houseboats), was placed on four concrete piles and functions as the structural foundation of the holiday home. On top of this box a concrete core ensures the stability of the structure, seemingly wearing the Corten roof. This way the structural scheme corresponds to the functional and conceptual design. In fact the hood of weathering steel is self-supporting. It is ingeniously joined to the first floor. This floor is not only supported by the concrete core, but also by four slender steel columns. These columns are positioned unobtrusively behind the glass facades, seemingly unrestrained. As a result, the corners of the space remain free of obstacles allowing to fully open the facade on the south-west corner.

The steel hood
From an aesthetic point of view a sleek detailing was preferred. This was one of the reasons for fully welding the hood into one continuous sculptural element. On of the unique features of the weathering steel hood is its performance as one big sandwich panel. As for building physics, the hood can be compared with a boat turned upside down. All joints on the outside are solved with only one welded seam. The steel cover doesn’t only have a separating function, but is also part of the structural scheme. All surfaces are composed separately and are welded together. Ribs on the inside of the hood give it its constructive strength. The hood contains 25 tons of steel.

KHM26 is nominated for the 2014 Dutch Steel Award.

PROJECT DETAILS
Location: Grou, NL
Year: 2013
Client: private
Realisation: Bouwgroep Heerenveen / Ingenieursgroep Romkes BV / C. de Wolff Konstruktiebedrijf BV / Installatiebedrijf Hoekstra Heerenveen / Balink Glas & Aluminium / Terrastone Nederland / Bosma Plafonds / MIM”
Photos: Arend Loerts. timpiet.nl, josblom.nu

Like
7
  • Share on

Be first to comment

Advertising directly on this site is quick, simple, precisely targeted and cost-effective: learn more