MOCO Vote

Menu

Drolet Residence by Naturhumaine

A couple with a passion for cooking renovate and re-organize an inner city row house.

drolet_residence_naturhumaine_02

Details: Designed by architects Naturhumaine, the house is located near Montreal’s Jean-Talon food market. A large kitchen island on the second floor is now the focal point of the house, benefitting from more natural light along with the living and dining spaces. The more intimate bedroom spaces are on the ground floor. Of note, the front door opens onto a double height entry foyer where a sculptural stair made of wood draws the focus upwards.

Read more below…

drolet_residence_naturhumaine_03

Source: Photos by Adrien Williams.

drolet_residence_naturhumaine_04

drolet_residence_naturhumaine_05

drolet_residence_naturhumaine_06

drolet_residence_naturhumaine_07

drolet_residence_naturhumaine_08

drolet_residence_naturhumaine_09

drolet_residence_naturhumaine_10

drolet_residence_naturhumaine_11

drolet_residence_naturhumaine_12

drolet_residence_naturhumaine_13

drolet_residence_naturhumaine_14

drolet_residence_naturhumaine_15

drolet_residence_naturhumaine_16

drolet_residence_naturhumaine_17

drolet_residence_naturhumaine_18

“A couple with a passion for cooking acquired a house on Drolet street right by Montreal’s Jean-Talon market. They wanted to do a complete renovation and re-organization of the house and had 2 main demands; firstly they wanted a large kitchen island to be the focal point of the house, and secondly they wanted their living spaces on the second floor where they would benefit from more natural light, while keeping the more intimate bedroom spaces on the ground floor.

The front door opens onto a double height entry foyer where a sculptural stair draws the focus upwards. The lines of the stair invite the natural and fluid transition from the ground floor entrance to the living spaces above.

The open plan kitchen, living and dining room are found on the brightly lit second floor. These are all organized around a long linear island topped by a beautiful soap stone countertop. The island basks in natural light as a linear skylight follows its lines directly above. The skylight is interrupted by a monolithic range that protrudes from the ceiling above.

A block of cabinets, clad in a mix of anigre veneer and lacquered doors, is recessed into the wall behind the island. This block conceals the fridge as well as other appliances, pantry storage and a powder room. Towards the back of the house, the island breaks-off, into a second island that cantilevers into a brightly lit corner becoming the family’s breakfast table. Here, a patio door leads to a large exterior terrace overlooking the backyard.

Type: Single family house Intervention: Interior re-organization & extension Location: Drolet Ave. Montreal, Canada Area: 3000 sqft Completion Date: 2014”

You may also like

Cut Paw Paw by Andrew Maynard Architects

Maison De Gaspé by la SHED architecture

Gumno House by Turato Architects

One thought on “Drolet Residence by Naturhumaine

Perfect… Thank you share…

Leave a Reply

Advertising directly on MOCO LOCO is quick, simple, precisely targeted and cost-effective: learn more