Dovecote Barn by Nicolas Tye Architects

984-01_11_sc_v2com

From Nicolas Tye Architects:

Dovecote Barn is a contemporary rear extension project to a recently converted barn in Great Amwell, Hertfordshire. Our clients proposed to build a rear extension to the barn in order to create more practical living space for the family, by creating some depth to the long and narrow footprint of the existing barn. The rear extension becomes the new dining and informal social area, with direct access and visual connections to the living area and the children’s play area (former dining room). It was our objective to improve the existing barn into a more family friendly space as a whole, yet retaining the character and the linear nature of the barn.

The completed extension takes the form of a simple rectangular box, with high quality materials and fittings to provide a modern living environment to the clients. It provides a direct link between the barn and the garden space with level access and large sliding glazing panels which opens up the extension to the external patio area.

The dark painted solid timber wall and some well considered glazing positions allow privacy for both the clients and their neighbours yet providing generous amount of natural light, making it an elegant addition to the property.
The sympathetic form of the proposed extension is taken from a simple rectangular box so that it does not attract attention away from the main barn building.

The scale of the extension is also subservient to the form of the main barn, with the extension designed so that it is ‘tucked under’ the existing eaves level so that the existing roof structure is not disturbed. The proposed materials have evolved and are from the existing material pallette found on site to ensure that the newly proposed materials are in keeping with the existing.

The connection to the rear garden is further enhanced by the integration of a landscaping scheme. The rear of the site is not visible from publicly accessible land or the surrounding countryside, thus the impact on the Conservation and Green Belt is minimal.

Internally the addition will provide a new dining area and allow the existing dining space to be used as a children’s play area which will be both visible and accessible from the current main living spaces. Large amount of glazing on two sides of the extension allows the existing building fabric to shown through and create a sense of “lightness” to the proposed structure.

Like
1
  • Share on

Be first to comment

Advertising directly on this site is quick, simple, precisely targeted and cost-effective: learn more