MOCO Vote

Menu

Closse Residence by Naturhumaine

A house built in the 1960’s is remade for added light and space.

closse_residence_naturhumaine_02

Details: Re-designed by Naturhumaine, the Closse Residence, located in suburban Montreal, now has large glazed doors that let abundant light into a newly opened space with an imposing focal point, a sculptural stair built of hot rolled steel, maple veneer, and frosted glass.

Read more below…

closse_residence_naturhumaine_03

Source: Photos by Adrien Williams.

closse_residence_naturhumaine_04

closse_residence_naturhumaine_05

closse_residence_naturhumaine_06

closse_residence_naturhumaine_07

closse_residence_naturhumaine_08

closse_residence_naturhumaine_09

closse_residence_naturhumaine_10

closse_residence_naturhumaine_11

closse_residence_naturhumaine_12

closse_residence_naturhumaine_13

closse_residence_naturhumaine_14

closse_residence_naturhumaine_15

closse_residence_naturhumaine_16

closse_residence_naturhumaine_17

closse_residence_naturhumaine_18

“This suburban home on Montreal’s south shore was built by the father of our client in the 1960’s. After over 50 years without having much work done, it was in need of some rejuvenation. The original house lacked natural light and had a series of closed rooms surrounding a central stair.

The first move was to open the south facade with large glazed patio doors. Removing the original partitions lets the light penetrate deeply into the house. A new sculptural stair built of hot rolled steel, maple veneer, and frosted glass becomes the focal point of the house. The counter of the central island in the kitchen cantilevers 2.4 meters out from the cabinets becoming the dining table, uniting the preparation and eating spaces. Two pivoting glass doors close off the entry creating a winter vestibule. The immense stone fireplace was conserved and restored. It’s textured materiality contrasts with the purity of the new elements.

The exterior of the house was restored and repainted and the windows were replaced. A contemporary dormer was added to the roof of the house containing the two second floor bathrooms. The limited pallet of simple and bright materials unites this home.

PROJECT DATA Type: Single family house Intervention: Interior re-organization Location: Rue Closse, Saint-Lambert, Canada Completion Date: 2014”

You may also like

Cut Paw Paw by Andrew Maynard Architects

Maison De Gaspé by la SHED architecture

Gumno House by Turato Architects

Leave a Reply

Advertising directly on MOCO LOCO is quick, simple, precisely targeted and cost-effective: learn more