Like
12
centre_for_group_dynamics_and_institutional_analysis_daniel_dethier

Centre for Group Dynamics and Institutional Analysis by Daniel Dethier

“The Centre for Group Dynamics and Institutional Analysis (CDGAI) is a benchmark in French-speaking Belgium in the field of ‘psychosocial science-action’. Dethier Architectures was chosen to design new infrastructures for the Centre. The project began in March 2002 and was completed in February 2004.

The new building was erected in the Sart-Tilman science park in Liège. It is very much is in line with the site’s urban planning philosophy, which calls for high-quality architecture in harmony with a cherished wooded landscape.

A simple but demanding project

The CDGAI welcomes small groups working in the area of social psychology, and was designed as a place where individuals can gather and exchange. As the meeting rooms need to be set off from the outside world, translucent walls provide ample light.

The building’s organisation is clear-cut and provides a high degree of flexibility for interaction. It consists of a single-storey rectangular structure (23m x 10m) with a mezzanine. The ground floor houses two meeting rooms and their annex as well as the entryway, a secretariat, a kitchen, a room for office equipment, lavatories and a machine room. Offices and a library are located on the mezzanine.

To keep costs down, we fit the various parts into a small volume with a curving roof that underscores the protective atmosphere within. A masonry façade on the north side provides bracing, while the south façade consists of a steel framework. A roof wraps over the entire structure, extending down to the ground.

Innovative materials

Budgetary concerns also led to the innovative use of high-quality materials normally reserved for industrial use. Black rubber was used as a roof covering and for the eaves. The ceilings reveal the perforated, galvanised sandwich steel that supports the roof. Translucent glass and polycarbonate panels provide both soundproofing and diffuse natural light. In addition, Reglit was employed for the partitions and OSB panels, and polished reinforced concrete was used for the flooring slabs.

Economical and environmentally friendly solutions

The choice of easy-to-install materials allowed us to keep costs down and limit the environmental impact.

Customised digital technology, using computerised drawings for the creation of the prefabricated elements, made it possible to achieve a flush fit between the walls and the metal framework on the south façade, and ensure the evenness of the sandwich steel roof (no time wasted with on-site adjustments).

The emphasis on savings was also extended to maintenance costs. The system for evacuating rainwater is an example of this – the roof is devoid of cornices that could be blocked by falling leaves, and rainwater is collected at ground level in two easy-to-clean gutters. Rather than install an expensive air conditioning unit, we opted for a free cooling system for adjusting the building’s temperature. At night, screened vents allow cool air to be absorbed by the masonry and the cement flooring, which is then given off slowly during the day. It is important to note that cost-consciousness can have environmentally friendly repercussions, such as the direct ground absorption of rainwater and the preservation of the existing topography and vegetation, ensuring that the structure fits well into its natural surroundings.

By emphasising the technical and aesthetic qualities of industrial materials, the CDGAI is able to combine rationalism, innovation and sustainable development.

A thoughtful approach

Our approach, which juxtaposes volume and lightness, is particularly evident when one compares the masonry wall of the north façade and the metal framework of the south façade. The sheltering appearance of the former dialogues with the openness to nature of the latter, which is enlivened by the play of light and shadows of the trees on the polycarbonate.

The elegant interaction between solids and voids diffuses light in a variety of ways. By day, the large rooms are filled with abundant natural light, while at night the building is transformed into a sort of lantern. Artist Jean Glibert chose to focus on this luminous intensity, using the sheen of the galvanised roof to reflect the green and red tones of the office and the library towards the reception area and meeting rooms.
The interaction of light and contrasts finds an echo in the wooded area in which the structure rests, in the Sart-Tilman science park. A laboratory for social interactions by day and a lantern by night, the building conforms to the landscape while simultaneously clearly asserting its visual identity.

Location : Sart Tilman science park, 9 rue du Bois Saint-Jean, 4102 Seraing.
Programme : Construction of offices building with meeting rooms.
Project owner : CDGAI.
Maîtrise d’ouvrage : Dethier Architectures
Stability : Ney & partners.
General contractor : Daniel Stoffels sprl.
Metallic structure : Bemelmans Balancier et Fils sprl.
Interior woodwork: C. Dethier sprl.
Surroundings: José Géraerds.
Artist : Jean Glibert.
Photographs : Serge Brison.
Surfaces : 333 m2, rez-de-chaussée : 249 m2, étage: 84 m2
Conception-construction : 2002-2004.
Cost : 276 500 € net of VAT (surroundings included).”
dethier.be

centre_for_group_dynamics_and_institutional_analysis_daniel_dethier_02

centre_for_group_dynamics_and_institutional_analysis_daniel_dethier_03

centre_for_group_dynamics_and_institutional_analysis_daniel_dethier_04

centre_for_group_dynamics_and_institutional_analysis_daniel_dethier_05

centre_for_group_dynamics_and_institutional_analysis_daniel_dethier_07

centre_for_group_dynamics_and_institutional_analysis_daniel_dethier_08

centre_for_group_dynamics_and_institutional_analysis_daniel_dethier_09

centre_for_group_dynamics_and_institutional_analysis_daniel_dethier_10

Like
12
Discuss this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>