Bromont House by Paul Bernier Architecte

780-02_14_sc_v2com

From Paul Bernier Architecte:

Located near Bromont, Québec (Canada) and surrounded by woods, this house is set in a natural clearing atop a rocky outcrop. The site offers beautiful views of the forest. In winter, when the leaves have fallen, the Appalachian Mountains are visible in the distance. This project, a weekend getaway for a couple living in Montreal, set out to provide a serene, light-filled and timeless space that would be sensitive to its natural setting.

SPATIAL CONCEPT

The house is made up of 2 volumes, a day block and a night block.

The day block is a U-shaped volume set on a plateau at the top of the outcrop. It houses the shared living spaces, including the kitchen, the dining room, the living room and a reading nook, which is tucked behind the fireplace. The facades on the outside of this U-shape are clad in natural stone and pierced by openings that frame prime views. Floor to ceiling windows line the inside of the U and define a sheltered inner courtyard.

The night block, which includes the master bedroom, consists of a 2-storey stone block that extends over the slope. Here, too, openings have been oriented and sized as a function of the vistas and the sun’s path. A generous window wraps around the southeast corner, for instance, to afford a stunning diagonal view over the woods.

These 2 volumes are connected by a veranda and a fully glazed passageway.

A large roof with an exposed timber frame of Douglas fir covers the entire house. Inside, the sense of a single volume is reinforced by the open space beneath the ceiling, with no partition extending to full height. Rooms that require privacy, like the bathroom in the day block, are capped by low ceilings that set them off as cubes within the space. The bathroom wall, which faces the inner courtyard, is a pivoting screen of frosted glass and steel. This feature ensures the optimal use of natural light and reinforces the notion of a fluid relationship between the spaces.

DIALOG WITH THE ENVIRONMENT

Indoor/outdoor interaction is emphasized throughout the project.

Blurred boundaries

The inside/outside boundary is blurred in various ways. Openings allow sight lines that cross through the building. Structural elements like the wood roof, stone walls and galvanized steel columns pass unchanged from the interior to the exterior. Large sliding glass panels ensure an easy flow between indoor and outdoor spaces. Depending on conditions, one can even move from one area of the house to another via the outdoors. Outdoor spaces are also embraced by the design of the house, creating the impression of an outdoor room.

The inner courtyard

The inner courtyard, with its floor-to-ceiling windows and cloister-like colonnade of steel posts, serves as an outdoor room in summer. On 3 sides, glazed walls open to make the courtyard an extension of the living areas. A wooden terrace is laid out in this space, while the forest around the home has been left in its natural state.

The veranda

The veranda is the space between the day block and the night block. It is protected by the roof, which bridges the two sections. Its sheltered dining area provides a beautiful view of the woods and is oriented east to benefit from the morning sun. The veranda has a glazed corridor that creates a feeling of being outdoors, even in winter, when going from the day block to the night block. Awareness of the natural environment is always a part of life inside this home.

The openings

Window and door openings are positioned and sized as a function of the viewer’s position and the landscape elements they frame. Because the house turns in on itself, several sight lines cross through the structure, looking inward at other areas of the home and outside at the same time.

RUSTIC AND MODERN

The building uses materials and construction methods that could be considered traditional or rustic, such as natural stone walls, a timber frame and a sloping standing seam roof.

The form of the house, however, is unique, determined by the terrain and the desired relationship among the various functions of the structure. Distinctly modern features include clean lines, the use of large windows placed for optimal views and sun exposure (not according to classical composition), the open plan and various design details.

Indeed, the spare aesthetics, simple and exposed structural components and use of natural and robust materials refer to both traditional building practices and a more modern perspective on design.

MATERIALS

In the spirit of this rustic/modern approach, we focused on natural materials in their raw state, exposed and unadorned. The intention was to create a house that would be as solid as the natural environment surrounding it, through the use of elements such as stone, wood beams, steel columns, glass and concrete flooring.

Durable materials were chosen for the outside: stone for the walls and steel for the roof and columns—solid materials that stand the test of time.

Inside, white, gray and black materials set the tone: bare stone, a concrete floor, glass, a galvanized steel structure and a gray-stained wood ceiling. The rest is white-painted drywall. Throughout, color is brought into the house by nature and its seasonal changes.

The building offers a play on contrasts, as large opaque stone walls and generous glass surfaces set the stage for a compelling dialogue between inside and out.

Team

• Architectural firm : Paul Bernier architecte
• Project leader : Paul Bernier
• Structural engineer : Alain Mousseau of Calculatec inc.
• General contractor : Constructions Mire

Projet

• Location : Bromont, Québec , Canada
• Design start date : june 2010
• Design end date : march 2011
• Construction start date : april 2011
• Construction end date : may 2012
• Site area : 6 acres (24 280 m2)
• Built area : 3925 sq. ft. ( 365 m2)
• Materials :
- Wood structure in Douglas fir
- Columns et connectors in galvanized steel
- Interior railings, cladding of the fireplace and of the doors leading to the glazed passageway in ‘’hot roll’’ steel.
- Screen-division of the guest bath room in steel angles and satin glazing.
- Floors in concrete with integrated water pipes for radiant heating.
- Exterior wall cladding : natural local stone (pierre de silice).
- Roof cladding in galvanized steel (standing seam)
- Free standing concrete walls at the main entry : concrete poured in plank forms to get the imprint of the wood
- Doors and windows : glass and aluminum extrusions
- Floor of the veranda : natural local stone (pierre St-Marc)
- Floor of the terrace in the court yard in cedar
- Kitchen cabinets : white high gloss plastic laminate and white quartz counters.
- Range hood covering : stainless steel
- Backsplash behind the cook top : extra clear glass painted white on its back face. (Lacobel)

Photos: James Brittain

Like
2
  • Share on

Be first to comment

Advertising directly on this site is quick, simple, precisely targeted and cost-effective: learn more