MOCO LOCO

Modern Contemporary Design

Menu

Highlever House by Haptic Architects connects the old and the new.

Details: Highlever House by Haptic Architects is a complete refurbishment and extension of a Victorian semi-detached house in West London. The project has two parts, an extension to the existing house and a garden studio facing it.

highlever_house_by_haptic_architects_connects_the_old_and_the_new_01

Say the architects, “The intention was to form a connection between the old and the new, to juxtapose the Victorian craftsmanship and love for intricate detail with modern construction techniques and to create generosity of space and light.”

highlever_house_by_haptic_architects_connects_the_old_and_the_new_02

“The new extension learns from the existing Victorian building’s architectural intent; with well-proportioned spaces, generous floor-to-ceiling heights and windows that allow plenty of light to flood the rooms. The modern extension amplifies this, creating even bigger volumes with enhanced daylight.”

highlever_house_by_haptic_architects_connects_the_old_and_the_new_03

“In summer, the interior space extends seamlessly into the garden and connects with a garden studio. The studio provides a secluded space to be used by guests, or acts as an additional space to the main house.”

highlever_house_by_haptic_architects_connects_the_old_and_the_new_04

“The new interweaves with the old, through a continuous concrete element or ribbon, extending from one side of the house; the Victorian living room to the modern kitchen at the rear of the property, integrating fireplace, storage, seating and kitchen.”

highlever_house_by_haptic_architects_connects_the_old_and_the_new_05

“The straight laced, vertical timber cladding to the back extension and the garden studio, gives the volumes a clear monolithic form. The untreated timber slats create a surface, which appears soft, drape-like and tactile, with a subtle three dimensionality.”

highlever_house_by_haptic_architects_connects_the_old_and_the_new_06

PROJECT DATA

Project: Highlever House – London

Typology: Residential Refurbishment

Client: Private

Year of construction: 2014

Architect: Haptic Architects

Team: Timo Haedrich, Chris Wong

highlever_house_by_haptic_architects_connects_the_old_and_the_new_07

highlever_house_by_haptic_architects_connects_the_old_and_the_new_08

highlever_house_by_haptic_architects_connects_the_old_and_the_new_09

highlever_house_by_haptic_architects_connects_the_old_and_the_new_10

highlever_house_by_haptic_architects_connects_the_old_and_the_new_11

You may also like

An apartment in a former factory incorporates its industrial bones.

A renovated flat uses colour, texture and materials to delineate spaces.

Super Quality Indian Snack Bar is a small and vibrant restaurant in Montreal.

Leave a Reply

Advertising directly on MOCO LOCO is quick, simple, precisely targeted and cost-effective: learn more