MOCO LOCO

Modern Contemporary Design

Menu

From dark and decayed to light-filled and open space.

Details: EO arquitectura’s Borrell Apartment is a substantial renovation of an apartment located in Barcelona’s increasingly revitalized Eixample quarter. Combining restored traditional elements and new materials, the design goal was to open the space and let light in.

renovation_borrell_apartment_barcelona_eo_arquitectura_09

Say the architects, “Originally, the apartment presented a decayed and dark image due to the excessive subdivided rooms. The patio is very narrow and it scarcely receives light. Except for the two rooms next to the main facade, the apartment was barely illuminated by natural light.”

renovation_borrell_apartment_barcelona_eo_arquitectura_01

“The main objective has been to achieve the maximum use of natural light in the apartment. We simplified the distribution to obtain large and opened spaces that multiplied light. The outcome is a linear succession of three big spaces of different proportions associated with the structure of load-bearing walls. Each space has a specific use with its own identity (living room/kitchen-dining room/bedroom) and the openings between them allow them greater freedom of relationship.”

renovation_borrell_apartment_barcelona_eo_arquitectura_02

“The only partitions that are not demolished are those in the hallway, which generate the servant spaces for the apartment annexed to the patio. They are located between the day spaces and the night space in order to give more privacy. The structures of the building are load-bearing walls parallel to the facade with few openings that darkened the rest of the apartment. We realized a big opening in one of the intermediate bearing walls taking advantage of two existing doors, in order to improve light and spatial flow.”

renovation_borrell_apartment_barcelona_eo_arquitectura_03

“The old joineries, ceiling mouldings and traditional elements found in the apartment have been restored. At the same time the new materials such as the metallic beams used for the openings of the walls are expose to emphasize the previous distribution. Both, traditional and technical materials are painted in white, which improved natural light and gave the apartment an homogeneous and timeless atmosphere.”

renovation_borrell_apartment_barcelona_eo_arquitectura_04

“The natural wooden oak floor introduces texture and warmth, acting as a continuous carpet that unifies the spaces and punctually rises to build the furniture.”

renovation_borrell_apartment_barcelona_eo_arquitectura_05

Project data: Architect: Adrian Elizalde | Collaborator: Clara Ocana | Client: Alan | Location: Comte Borrell, Barcelona | Project: March 2015-Octobre 2015 | Surface: 65 m2 | Builder: Forneas Guida

renovation_borrell_apartment_barcelona_eo_arquitectura_06

Source: Photos by Adria Goula. Via MOCO Submit.

renovation_borrell_apartment_barcelona_eo_arquitectura_07

renovation_borrell_apartment_barcelona_eo_arquitectura_08

renovation_borrell_apartment_barcelona_eo_arquitectura_10

renovation_borrell_apartment_barcelona_eo_arquitectura_11

renovation_borrell_apartment_barcelona_eo_arquitectura_12

renovation_borrell_apartment_barcelona_eo_arquitectura_13

You may also like

An apartment in a former factory incorporates its industrial bones.

A renovated flat uses colour, texture and materials to delineate spaces.

Super Quality Indian Snack Bar is a small and vibrant restaurant in Montreal.

3 thoughts on “From dark and decayed to light-filled and open space.

Great job! Like very much the use of wood and light.

Advertising directly on MOCO LOCO is quick, simple, precisely targeted and cost-effective: learn more