Sorel Residence by _naturehumaine
by Harry / May 26, 2014
"Amidst a sea of Victorian-inspired houses" in suburban Sorel, Quebec, architects _naturehumaine have built a contemporary single-family home that stands out.


(Click the images below for full sized images)

sorel_residence_naturehumaine_02.jpg

Details (from the architect): The form of the house was created by offsetting two rectangular bars in plan, bridging over them with a gable roof and chamfering the corners.

sorel_residence_naturehumaine_03.jpg

These chamfered cuts in the roof both create dynamic angular perspectives and create intimate covered exterior spaces such as the front entry and the screened-in porch.

sorel_residence_naturehumaine_04.jpg

A small footprint of 1200 sqft was used on a generous sized site, leaving the existing trees undisturbed.

sorel_residence_naturehumaine_05.jpg

The house was oriented perpendicular to the road, creating a semi-private wooded garden on the north side of the house.

sorel_residence_naturehumaine_06.jpg

Southern light is brought in by two majestic skylights positioned at the center of the house.

sorel_residence_naturehumaine_07.jpg

An angular yellow volume dividing the two skylights both warms the light, and diverts its direction.

sorel_residence_naturehumaine_08.jpg

Type: Single family home
Intervention: New Construction
Location: Sorel, Quebec, Canada
Area: 2100 sqft
Completion Date: 2013
Photos: Adrien Williams

sorel_residence_naturehumaine_09.jpg

sorel_residence_naturehumaine_10.jpg

sorel_residence_naturehumaine_11.jpg

sorel_residence_naturehumaine_12.jpg

sorel_residence_naturehumaine_13.jpg

sorel_residence_naturehumaine_14.jpg

sorel_residence_naturehumaine_15.jpg

sorel_residence_naturehumaine_16.jpg

MOCO Jobs

http://mocoloco.com/fresh2/2014/05/26/grupo-metafisico-furnishings-by-pablo-alabau.php http://mocoloco.com/fresh2/2014/05/27/new-order-shelving-by-stefan-diez.php
Site Meter