Interior Architecture Design for Condo Canal Lachine by c3studio
by Mike / March 7, 2012
From c3studio, interior architecture design for Condo Canal Lachine in Montréal (Québec, Canada) which won top honours in the residential/kitchen category in the annual Quebec competition Grands Prix du Design in 2011.


(Click the images below for full sized images)

interior_architecture_design_for_condo_canal_lachine_by_c3studio_003.jpg

"Beyond its apparent simplicity, the interior space of the residence reveals a visual personality that evokes a monolithic sculpture rather than simply a living space."

interior_architecture_design_for_condo_canal_lachine_by_c3studio_002.jpg

"The plan designed by Mario Painchaud, founder of c3studio, is a model of pragmatism and of the sense of the architectural unit. To take advantage of the only fenestration in the apartment, situated in the living room, he decompartmentalized the residential space by opening the kitchen and dining room onto the living room. A single support column separates the kitchen from the dining room. Moreover, the dining room has been transferred into the kitchen area for an appreciable gain in space, and the kitchen has been designed as a long, functional corridor."

interior_architecture_design_for_condo_canal_lachine_by_c3studio_004.jpg

"And yet, Painchaud has given each area its own identity by playing on architectural elements and materials. A parallelepiped-shaped dropped ceiling visually defines the space of the kitchen and dining room. The lacquered laminate surfaces energize the kitchen by creating plays of light and perspectives. A glass panel isolates the entranceway, defined by a hot-rolled-steel floor. On the other hand, to preserve the unity of the space as a while, a light wood floor is used throughout, including in the kitchen."

interior_architecture_design_for_condo_canal_lachine_by_c3studio_006.jpg

"By systematically using cube shapes, in both the design and the furniture, Painchaud gives the impression that the space was excavated from the material, giving it a strong visual personality. Inspired by a cave dwelling, the architecture distils a feeling of enveloping intimacy."

interior_architecture_design_for_condo_canal_lachine_by_c3studio_005.jpg

"This visual approach to the space is particularly well illustrated in the kitchen. By composing this room simply around two symmetrical volumes, 'hollowed out' to accommodate counters and appliances, Painchaud gives the illusion of a monolithic sculpture excavated from an enormous block of raw material. To reinforce this illusion, the designer has ensured the purity of the lines of this 'cut-out' monolith by hiding all the storage in customized cabinets and integrating the appliances and equipment (sink, cooktop, recessed lighting, and so on) into the different surfaces."

MOCO Jobs

http://mocoloco.com/fresh2/2012/03/07/gval-chair-by-vanesa-moreno-serna.php http://mocoloco.com/fresh2/2012/03/07/hang-jack-pendant-light-by-45-kilo.php
Site Meter