Varatojo House by Atelier Data
by Harry / May 31, 2014


This is the indoor pool - and the view - at the Varatojo House by Lisbon-based Atelier Data.



(Click the images below for full sized images)


varatojo_house_atelier_data_04.jpg

"We believe that each project is the 'engine' of its own investigation, allowing a critical, creative and innovative approach." - Atelier Data


varatojo_house_atelier_data_03.jpg

Details: Set on a hill overlooking the city of Torres Vedras, Portugal, the Varatojo House is on a polygonal configured plot. Here below is more from the architects:


varatojo_house_atelier_data_05.jpg

DESIGN CONCEPT:

The house is shaped by a spiral gesture intending to take advantage of the plot outline. We opted for the construction of a limit, a kind of line that gradually takes shape and thickness to accommodate the housing program.


varatojo_house_atelier_data_02.jpg

This gesture starts with the ramped access to the lot and ends on the opposite side of the house, achieving at this point two-stories high, thereby the contour of the house also reinforced this "gesture in spiral".


varatojo_house_atelier_data_06.jpg

The adopted design strategy allowed us to create a living space on the site's south side, protected from the strong Northern winds, which forced the existence of the main construction on the north side.


varatojo_house_atelier_data_07.jpg

PROGRAM:

From a functional standpoint, the program is distributed in three floors. The groundfloor centralizes most of the program.


varatojo_house_atelier_data_08.jpg

There is located the common areas - kitchen, living room and dining room - constrained to a single and continuous open space, enhanced by the ceiling plan.


varatojo_house_atelier_data_09.jpg

On the other hand, the rooms' wing (with a much more restricted access) contains guest and children's rooms, separated by a playing/studying room.


varatojo_house_atelier_data_10.jpg

On the 1st floor is located the master bedroom with a deep balcony facing North, and on the South, there is a bathroom with a big window facing a small garden as its background.


varatojo_house_atelier_data_11.jpg

Still on this floor there is a library, a mezzanine space over the living space.


varatojo_house_atelier_data_12.jpg

On the lower floor the pool is the central space through where it is possible to connect with both north sights and south private garden, and also to enjoy the reflected landscape on the water.


varatojo_house_atelier_data_13.jpg

MATERIAL OPTIONS:

On one hand we opted for the use of traditional materials and coatings, as exemplified by the cementitious materials, plaster, timber and cork, and, on the other hand, we considered the reuse of railway sleepers within a distinct logic of its conventional use introducing some innovation and experimentation in the search for new possibilities of materials' use.


varatojo_house_atelier_data_14.jpg

Thus we suggest new interpretations from the current and traditional construction, through design but also through material options.


varatojo_house_atelier_data_15.jpg


varatojo_house_atelier_data_16.jpg


varatojo_house_atelier_data_17.jpg


varatojo_house_atelier_data_18.jpg


varatojo_house_atelier_data_19.jpg


varatojo_house_atelier_data_20.jpg


varatojo_house_atelier_data_21.jpg


varatojo_house_atelier_data_22.jpg


varatojo_house_atelier_data_23.jpg


varatojo_house_atelier_data_24.jpg

+ atelierdata.com


MOCO Jobs

http://mocoloco.com/archives/029990.php http://mocoloco.com/archives/029997.php
Site Meter