Lik House by Satoru Hirota Architects
by Harry / January 19, 2012


The design of Satoru Hirota Architects' Lik House was influenced by the unique location and shape of the lot.



(Click the images below for full sized images)


lik_house_satoru_hirota_architects_2b.jpg

To maintain privacy it was decided that a large volume wasn't suitable and to keep the roofline the same height as directly adjacent retail stores.


lik_house_satoru_hirota_architects_3b.jpg

Built in a relatively calm residential section of Tokyo near the business district, the neighbourhood is where the client was born and raised.


lik_house_satoru_hirota_architects_4b.jpg

The goal was to create a calming oasis with a degree of privacy in an area that has medium-rise collective housing within view.


lik_house_satoru_hirota_architects_5b.jpg

Because the V-shaped lot is bounded on three sides by local merchants it was decided to build on the boundary and have an exterior courtyard in the middle.


lik_house_satoru_hirota_architects_6b.jpg

Each volume is a tube-like concrete structure (150-mm thick) with glazing facing the courtyard, "so that the boundary between an inside and out might continue vaguely."


lik_house_satoru_hirota_architects_7b.jpg

Though bent in the middle, the space is a continuous 50 meters end-to-end, dotted with a kitchen, a wine cellar, a toilet and closets.


lik_house_satoru_hirota_architects_8b.jpg

lik_house_satoru_hirota_architects_9b.jpg

lik_house_satoru_hirota_architects_10b.jpg

lik_house_satoru_hirota_architects_11b.jpg

lik_house_satoru_hirota_architects_12b.jpg

lik_house_satoru_hirota_architects_13b.jpg

lik_house_satoru_hirota_architects_14b.jpg

lik_house_satoru_hirota_architects_15b.jpg

lik_house_satoru_hirota_architects_16b.jpg

lik_house_satoru_hirota_architects_17b.jpg

Photos: courtesy Satoru Hirota Architects.

+ hirotaa.net


MOCO Jobs

http://mocoloco.com/archives/026637.php http://mocoloco.com/archives/026651.php
Site Meter