Nuler-Cudahy Residence by David Coleman Architecture
by Harry / February 17, 2011


The Nuler-Cudahy Residence is an extensively rebuilt house close to Puget Sound, Washington - a design that challenges the conventions of northwest modernism.



(Click the images below for full sized images)


nuler_cudahy_residence_david_coleman_architecture_4b.jpg

According to David Coleman Architecture, "The 'bones' of the original mid-century modern building were preserved to reduce construction cost and environmental waste, overhangs were minimized to allow the free flow of light and view, wood beams and other stylistic conventions were dropped in favor of taught finishes and clean surfaces, and geometric forms were inserted to enliven the interior spaces and create formal unity."


nuler_cudahy_residence_david_coleman_architecture_11b.jpg

"The resulting freedom from traditional design imperatives resulted in a more expressive domestic environment and greater utilization of site opportunities.
The street façade is scaled low, like the original building, providing a 'perch' for the new penthouse and a glimpse of its long, curved wall."


nuler_cudahy_residence_david_coleman_architecture_5b.jpg

"The west façade, facing the dominant views, is tall, robust and bold, addressing the scale of the natural landscape and opening the house to dynamic views of Puget Sound and the Olympic Mountains."


nuler_cudahy_residence_david_coleman_architecture_7b.jpg

"Interior spaces reflect the dynamic juxtaposition of the penthouse suite. The curved wall acts as a linking device, adding drama to the adjacent rooms. The fireplace core delineates the various room functions on all three levels."


nuler_cudahy_residence_david_coleman_architecture_3b.jpg

"Materials are minimized to afford simplicity of surface and uniformity of intent, and include concrete, native cedar and fir, copper, blackened aluminum, ebonized oak, and natural, unpainted plaster."


nuler_cudahy_residence_david_coleman_architecture_8b.jpg


nuler_cudahy_residence_david_coleman_architecture_9b.jpg


nuler_cudahy_residence_david_coleman_architecture_2b.jpg


nuler_cudahy_residence_david_coleman_architecture_13b.jpg


nuler_cudahy_residence_david_coleman_architecture_10b.jpg


nuler_cudahy_residence_david_coleman_architecture_12b.jpg


nuler_cudahy_residence_david_coleman_architecture_6b.jpg

The partial tear down and reconstruction of the former residence resulted in the doubling of living space without altering the building's original footprint. A penthouse suite was added, views of Puget Sound were optimized and a dynamic setting for family life and modern art & furniture completed the transformation.

+ davidcoleman.com


MOCO Jobs

http://mocoloco.com/archives/021700.php http://mocoloco.com/archives/021650.php
Site Meter