MOCO LOCO

Modern Contemporary Design

Menu

A glass-clad fissure separates two floating volumes in the Bal House by Terry & Terry Architecture.

Details: The Bal House project, by San Francisco Bay area Terry & Terry Architecture, consists of a single-story addition and renovation to an existing mid-century ranch house in Menlo Park, California. Most striking, the “glass-clad fissure” in between two floating volumes, a new addition and the original structure.

Bal Residence Architect: Terry & Terry Architecture Location: Menlo Park, California

Say the architects, “Conceived for a retired couple, the open and accessible design integrates the living space with the rear garden to create a well-lit domestic extension. Comprised of two floating volumes, the addition formally designates the bedroom to the west and the main (common) space to the east. The two wings gradually diverge from the original structure to generate a glass-clad fissure in between. This void space pulls the garden inwards, injecting elements of the outdoors into the core of the house.”

Bal Residence Architect: Terry & Terry Architecture Location: Menlo Park, California

“The bedroom wing/volume, which is located on the west side of the house encompasses the existing bedroom volume which was extended toward the rear in the form of a wood tube to accommodate an additional bedroom. This bedroom volume opens out to the garden.”

Bal Residence Architect: Terry & Terry Architecture Location: Menlo Park, California

“The second volume, which comprises the main space, houses the kitchen, dining and media areas. The east wood wall plane of the main space folds onto two concrete walls to form the main roof plane. The main space produces large transparent openings or voids that open out onto a deck at the rear garden. The main roof plane extends forward to form the carport roof near the front of the property. A garden concrete wall stretches out from the media room toward the garden adjacent to a rear ramp and forms part of the cantilevered bench that echoes the concrete wall material in the main space.”

Bal Residence Architect: Terry & Terry Architecture Location: Menlo Park, California

“The original structure, which houses the music room, two bedrooms and a bathroom, was retained and renovated. A new steel bay window seat was inserted at the front bedroom to replace a small existing window. The front entry porch was extended and rebuilt with hardwood decking connecting to the new driveway. The fireplace chimney was reconstructed and, along with the carport storage volume, was skinned with recycled epdm rubber. A new hallway/ passage and wood skinned storage wall were designed into the core of the structure to engage and connect the materiality of the new addition with the existing structure.”

Bal Residence Architect: Terry & Terry Architecture Location: Menlo Park, California

“This project has won numerous honor and merit awards from several AIA chapters, one just recently from the AIA San Francisco chapter as well as other design awards from SPARK and Residential Architect Design Awards (RADA).”

Bal Residence Architect: Terry & Terry Architecture Location: Menlo Park, California

Project data: Project: Bal House | Location: Menlo Park, California Architects: Terry & Terry Architecture | Project Team: Alex Terry, Ivan Terry, Matt Bisset | Project Engineer: Santos Urrutia Structural Engineers Inc. San Francisco | Completion Date: July 2011 | Contractor: Timberline Construction | Project Area: 2000 sq. Ft.

Bal Residence Architect: Terry & Terry Architecture Location: Menlo Park, California

Source: Photos by Bruce Damonte.

Bal Residence Architect: Terry & Terry Architecture Location: Menlo Park, California

Bal Residence Architect: Terry & Terry Architecture Location: Menlo Park, California

Bal Residence Architect: Terry & Terry Architecture Location: Menlo Park, California

Bal Residence Architect: Terry & Terry Architecture Location: Menlo Park, California

Bal Residence Architect: Terry & Terry Architecture Location: Menlo Park, California

bal_house_by_terry_terry_architecture_13

bal_house_by_terry_terry_architecture_14

You may also like

A renovated flat uses colour, texture and materials to delineate spaces.

Super Quality Indian Snack Bar is a small and vibrant restaurant in Montreal.

From dark and decayed to light-filled and open space.

One thought on “A glass-clad fissure separates two floating volumes in the Bal House by Terry & Terry Architecture.

Leave a Reply

Advertising directly on MOCO LOCO is quick, simple, precisely targeted and cost-effective: learn more